Британският музей Виктория и Албърт се готви да отпразнува и нейното

...
Британският музей Виктория и Албърт се готви да отпразнува и нейното
Коментари Харесай

Тъмните страни на Wonderland

Британският музей " Виктория и Албърт "  се готви да отпразнува и нейното културно въздействие със забележителна галерия в края на месеца, наречена . Това е най-големият в света музей за декоративно-приложни изкуства и дизайн с непрекъсната сбирка от над 4,5 милиона експоната. Носи името на кралица Виктория и принц Албърт и е учреден през 1852 година

В изложбата ще вземат участие доста творби на изкуството, въодушевени от героинята на Луис Карол, в това число картина на, наречена " Лудо чаено празненство " и модел на от ревю през 2015 година

На този декор на пазара излиза нова книга, съдържаща невиждани истински изображения, които са натоварени с задачата да разкрият тайните зад по-тъмния свят във втората история – " Алиса в Огледалния свят ". Заглавието е Through a Looking Glass Darkly, а илюстрациите, на които се базира, също ще бъдат включени в тематичната изложба във " Виктория и Алберт ".

  " Заедно тези книги в действителност са първите психеделични текстове и аз ги одобрявам, тъй като няма честен урок. Те в действителност пародират престижите, като правосъдната система и монархията, вместо да ги поддържат ", споделя Джейк Фиор, който е специалист по Алиса и създател на книгата.

" Карол е имал определен интерес към езотериката. Имам азбучник на притежанията му, в това число библиотеката му и знам, че той е имал много книги за свръхестественото. "

Версията на Фиор за пътуването на Алиса се пробва да създаде и даже да усъвършенства сложната за следене идея на Карол, 150 години след публикуването на " Алиса в Огледалния свят ". 

  " Ако помислите върху структурата на книгата, тя е доста странна. Идеята да преминем през огледало в отразено измерение е ясна, само че по-късно внезапно се появява тази епична поема Джабарок, мечовете и митичните животни, които в никакъв случай повече не се загатват. Книгата е завършена като шахматна партия, в която Алиса минава от пешка до кралица в осем глави, само че това не протича гладко, както в Страната на чудесата. "

Фиор към този момент има магазин, отдаден на Алиса, когато се натъква на неиздадени скици на именития илюстратор на книгите на Луис Карол – сър Джон Тениъл. 

Като студент Тениел пропускал часовете си в Кралската академия на изкуствата и вместо това отнасял своите работни скици в Британския музей. Тези скици са цялостни с проучвания на брони и рицари, прототипи на изображенията, които той по-късно употребява в книгите за Алиса.


Алиса Лидъл и сестра й Лорина
Фиор употребява тези изображения в книгата си тъкмо както Карол употребява работата на Тениел: динамична композиция от текст и илюстрация, която съгласно него е предшественик на графичния разказ. Историята на Фиор споделя, паралелно с пътуването на Алиса, същинската история на Самюъл Лидъл Матърс, роднина на същинското момиче Алиса Лидъл.

Изледователят открива, че той е основател на тайното магическо общество, известно като Златната зора, покровителствано от огромни литературни фигури като Артър Конан Дойл, а също и от небезизвестния окултист Алистър Кроули.

  " Няма доказателства, че Карол е практикувал магия, само че той се е интересувал от телепатия и е бил член на Общество за психологични проучвания. Той също по този начин е имал добре позната фикс идея за игра на думи и изключително за акростихове, а те идват от еврейската мистичност, която той евентуално е познавал ", разсъждава Фиор.

Докато работи по книгата, той открива, че макар че Карол не е масон, семейство Лидъл е тясно ангажирано с организацията. Изложбата във  " Виктория и Алберт "  ще бъде добра опция за почитателите да се върнат към по-тъмната страна на историите, нещо, което анимационната версия на Дисни съвсем е заличила, допълва Фиор.

  " Образът на Дисни стана толкоз мощен, че съвсем е изтрил този на Тениъл. Но намирам, че анимираните изображения са малко захаросани. "

 

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР